Kuinka kosmetiikka, muovit ja kemikaalit vaikuttavat kehossamme

Oletko koskaan laskenut kuinka monta purkkia ja purnukkaa kotoasi löytyy? Siis erilaisia meikkejä, ihonhoitotuotteita, deodoranttia, hiuslakkaa, shampoota, hoitoainetta, suihkugeeliä, aurinkorasvaa, puhdistusaineita, pesuaineita…

Entä oletko kurkannut niiden taakse ja katsonut mitä näiden kemikaalien tuoteselosteet pitävät sisällään? Ja sitten se kaikista tärkein: oletko miettinyt, mitä kaikki nämä kemikaalit saavat aikaan kehossasi?

Kemikaalien haittavaikutukset

Monesti pienenpienten purnukoiden kylkeen on saatu mahdutettua melkoinen romaani erilaisia ainesosia. On monenmonta kemikaalia, täyteainetta, sidosainetta, haju- ja väriainetta…

Kun lasketaan yhteen kaikki ihon- ja kodinhoitotuotteet, erään tutkimuksen mukaan naiset altistuvat jopa yli 500:lle kemikaalille päivittäin. Se on melkoinen soppa erilaisia myrkkyjä!

Viimeisten vuosikymmenten aikana uusien kemikaalien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti eikä niiden kaikkien terveysvaikutuksia – eikä varsinkaan yhteisvaikutuksia tai pitkän aikavälin vaikutuksia – ihmisille ja ympäristölle tiedetä.

Millaisia sairauksia niistä voi seurata? Miten ne vaikuttavat ekosysteemin joutuessaan lavuaarista vesistöön? Mitä hormonaalisia ongelmia siirtyy perintönä tuleville sukupolville?

Vaikka elimistöllä onkin oma tehokas puhdistumisjärjestelmänsä, ei se pysty toimimaan tarpeeksi tehokkaasti kasvavan kemikaalikuorman alla, vaan on näyttöä siitä, että liiat kemikaalit mm. toimivat hormonihäiritsijöinä ja/tai estrogeenimatkijoina sotkien kehon normaalia hormonitoimintaa.

Hormonitoimintaan haitallisesti vaikuttavia kemikaaleja löytyy mm. muovisista ruoka-astioista, lannoitteista ja tuholaismyrkyistä, vaatteiden, autojen ja huonekalujen pinnotteissa ja päivittäiskosmetiikassa. Huh!

Uusia tutkimuksia muovien ja kemikaalien haittavaikutuksista

Erilaisten kemikaalien vaikutuksista on viime aikoina julkaistu uutta tutkimustietoa ja valitettavasti uutiset eivät ole kovin hyviä.

Esimerkiksi nykyiset torjunta-aineet ovat moninkertaisesti myrkyllisempiä kuin aiemmin eikä kaikkia niitä ole perusteellisesti tutkittu. Yksi haaste on siinä, että kemikaalit eivät välttämättä vaikuta kuin allergia eli niiden haittavaikutus ei näy heti ulospäin. Ongelmia voi ilmaantua vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä hormonihäiriöinä tai ne voivat jopa siirtyä seuraavalle sukupolvelle.

Toinen huolenaihe ovat muovit, esimerkiksi mikromuovit eli pienet muovirakeet esimerkiksi hammastahnassa tai kuorintavoiteissa. Muovit kulkeutuvat sekä elimistöön että lavuaarista alas vesistöön, jossa ne vaikuttavat esimerkiksi kaloihin ja sitä kautta kulkeutuvat takaisin ihmisiin. Muovi imee itseensä hormonihäiritsijöitä ja raskasmetalleja ja siten vaikuttaa sekä ihmisten että koko ekosysteemin terveyteen. Huomattavan korkeita pitoisuuksia mikromuoveja on löydetty myös Suomen juomavesistä.

Kemikaalien ja muovien lisäksi hormonivalmisteet, kuten e-pillerit, aiheuttavat ongelmia. E-pillereiden teho perustuu estrogeenimatkijoihin, mikä tarkoittaa sitä, että ne toimivat kehossa estrogeenin tavoin, joka laskee kehon omaa, luonnollista estrogeenin tuotantoa häiriten hormonitasapainoa. Lisäksi hormonit kulkeutuvat juomaveteen ja muihin vesistöihin sekoittaen myös eliöstön käyttäytymistä ja laskien esim. kalojen hedelmällisyyttä. Hurjaa!

Ja entäpä vastikään julkaistu tutkimus hormonikierukan ja hiusvärien yhteydestä rintasyöpään!

Huh!

Kuinka vähennät kemikaalikuormaasi?

Mitä asialle sitten voi tehdä? Kuinka vähentää kehon kemikaalikuormaa ja ehkäistä niistä aiheutuvia ongelmia?

Tässä viisi kohtaa, joiden avulla pääset hyvään alkuun!

1. Lue tuoteselosteet

Varaa kauppareissulle suurennuslasi mukaan ja tarkastele, mitä kaikkea ihon- ja kodinhoitotuotteet pitävät sisällään. Vältä ainakin pahimmat parabeeni-, bisfenoli-A ja ftalaattikarikot!

Ftalaatteja löytyy pääosin muoveista. Osan ftalaateista on tutkimuksissa havaittu häiritsevän elimistön normaalia hormonitoimintaa. Haitalliset yhdisteet irtoavat muoveista varsinkin kuumennettaessa ja voivat heikentää hedelmällisyyttä.

Parabeeneja käytetään yleisesti parantamaan säilyvyyttä ja lisäämään tuoksua. Elimistöön jouduttuaan parabeeni matkii estrogeenia ja voi näin ollen häiritä kehon normaalia hormonitoimintaa.

Bisfenoli-A:ta käytetään ruokapakkauksissa, tuttipulloissa, muovisissa mukeissa ja lautasissa, joista sitä voi irrota korkeissa lämpötiloissa. Bisfenoli-A on mm. liitetty hormonitoiminnan ja immuunijärjestelmän häiriöihin.

2. Vähennä muovin määrää

Nykyisessä muovisessa maailmassamme ei ihan helppo tehtävä, mutta pienilläkin teoilla pääsee jo alkuun:

  • suosi keittiössä muita kuin muoviastioita ruoanlaitossa ja säilytyksessä
  • osta ruokaa tuoretiskistä, niin että se ei tule muovipakkauksessa
  • suosi muovisten sijaan lasisia juomapulloja
  • älä laita muoviastioita mikroaaltouuniin (lämmittämisen yhteydessä muovista voi irrota haitallisia yhdisteitä)

3. Suosi luonnonkosmetiikkaa

Tavarataloista ja luontaistuotekaupoista löytyy nykyisin ilahduttavan paljon luonnonkosmetiikkaa, jotka on valmistettu luonnollisista raaka-aineista.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei käytetä haitallisia, synteettisiä kemikaaleja, vaan mm. kasviöljyjä ja yrttejä.

Voit myös itse valmistaa esimerkiksi ihanaa kuorintavoidetta sekoittamalla käytettyjen kahvinpurujen sekaan pari ruokalusikallista oliiviöljyä.

4. Liiku

Sen lisäksi, että liikunta parantaa kuntoa ja mielialaa, se myös tehostaa kuona-aineiden poistumista kehosta. Kuonat poistuvat kehosta hikoilun mukana.

5. Tee puhdistus

Aika ajoin on hyvä antaa keholle ikään kuin loma ja avittaa puhdistusmisprosessia. Sen ei tarvitse tarkoittaa mehupaastoa tai rajua suoliston puhdistusoperaatiota, vaan kehon ja mielen puhdistuksen voi myös tehdä luonnollisesti ja terveellisesti.

Lähde mukaan lempeään, ohjattuun puhdistukseen, Puhdistusspurttiin!

Kyseessä on kymmenen päivän löytöretki stressittömään, kiireettömään ja keveään elämään; ikään kuin loma keholle ja mielelle, jossa rentouttavien harjoitusten, leppoisan liikunnan ja puhdistavan ruokavalion myötä olo on kevyt ja virkistynyt.

Tule siis mukaan, jos kaipaat lisää energiaa, haluat ehkä pudottaa muutaman kilon ja haluaisit näyttää hehkuvammalta (ihosi tykkää puhdistuksesta!). Olisi ihana auttaa sinua voimaan paremmin.

>> Lue lisää ja toivota tervetulleeksi kukoistava olo! <<

 

9 Comments

  1. Kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! Korjaus juttuun: tutkimus rintasyöpään altistavista tekijöistä koski hormonikierukkaa, ei kuparikierukkaa.

  2. Hyvä ja asiallinen kirjoitus. Muovista tulikin mieleeni,että muovilla ja muovilla on eroa. Esim. Tupperwaren tuotteet ovat turvallisia, eivätkä sisällä mainitsemiasi hormoninhäiritsijöitä tai muita haitallisia kemikaaleja. Lisäksi on omat mikroaaltouuniin soveltuvat astiat.Lasiset juomapullot menevät helposti rikki, Ecopur-juomapullot ovat kestävät ja pestävät, eivätkä irrota veteen haitallisia aineita, ovat lapsillekin turvallisia. Lisäksi tuotteilla on takuu, löytyy myös varaosia. En ole edustaja, mutta käytän paljon tuotteita, juuri LAADUN ja turvallisuuden takia. Ovat kestäviä, ja yllättävää kyllä, vähentää muovijätteen määrää. Takuuvaihtoon tulleet tuotteet kierrätetään.

  3. En väitä vastaan ettei kemikaalikuorma tai esim. mikromuovit voisi olla haitallisia, mutta silti hieman kritisoin juttuasi. Parabeenit ovat yksi vähiten allergisoiva ja kehoa häiritsevä säilöntäaine. Ne parabeenit jotka aiheuttavat hormonihäiriöitä, ovat kaikki kielletty EU:ssa. Parabeeneja tutkitaan koko ajan ja ne poistetaan käytöstä jos niissä ilmenee vaikutuksia. Sitten luonnonkosmetiikkakysymys joka on todella usein ymmärretty väärin. Sertifikoitua luonnonkosmetiikkaa säätää sama laki kuin synteettistä kosmetiikkaa. Se ei ole terveellisempää eikä turvallisempaa ihmiselle. Luonnon kosmetiikassa on paljon allergisoivia ainesosia esim. yleisimmät tuoksuaineet. Synteettiset ainesosat voivat olla siis parempi vaihtoehto monelle. Yleisesti ottaen ihmisen keho ei myöskään tarvitse puhdistusta jos syö terveellisesti, vaan toimii täysin normaalisti aivan itsekseen. Tietysti paasto on varmaan hyvä startti laihikselle ?. Ei ole tarkoitus provosoida, mutta suosittelen lähdekriittisyyttä. On tutkimuksia ja tutkimuksia.

    1. Kiitos kommentista Pilvi, kiva saada keskustelua! :)

      Artikkelini on toki vain pintaraapaisu aiheesta ja mm. tuolla Puhdistusspurtissa puhutaan aiheesta lisää.

      EU:lla on kosmetiikkalainsäädäntö, joka asettaa turvarajat ja Euroopassa asiat ovatkin paremmalla tolalla kuin vaikka USA:ssa, joka on melkoinen villi länsi kemikaalien suhteen. Mutta silti, tiedetäänkö varmasti, että kaikki kemikaalit ovat turvallisia? Entä niiden yhteisvaikutus tai altistus niille pitkällä aikajänteellä?

      Elimistölle vahingollisten aineiden vaikutusten havaitseminen ei ole ihan helppoa, koska oireet eivät välttämättä seuraa heti, vaan vasta vuosien päästä tai jopa vasta seuraavilla sukupolvilla.

      Onko sinulla lisätietoja tuosta, että luonnonkosmetiika ei olisi turvallisempaa kuin synteettiset aineet? Esim. Ecocert-sertifikaatti kieltää synteettisten hajusteiden ja säilöntäaineiden käytön ja ainesosien on oltava luonnollista alkuperää.

      Olet ihan oikeassa, keholla on oma, tehokas puhdistujärjestelmänsä, joka toimii, kun syö terveellisesti, mutta kuinka moni oikeasti syö niin? Entä jos suolisto ei ole kunnossa tai on stressiä ja niistä johtuvia ongelmia hormonien kanssa tai kehossa on matala-asteinen tulehdus, toimiiko kroppa silloin niin kuin pitää? Ja sitten vielä ne kemikaalit ja niiden vaikutukset…

      Puhdistusspurtti ei missään nimessä ole paasto tai niukkakalorinen dieetti, vaan sen aikana syödään kunnon ruokaa kiinnittäen huomiota siihen mitä syödään, mikä tekee keholle hyvää ja mikä mm. auttaa maksan toimintaa. Iso osa kurssista liittyy myös rentouttaviin harjoituksiin eli annetaan kehon lisäksi myös mielelle lepotauko.

    2. Pilvi, totta, että tutkitaan koko ajan, mutta osittain johtuen myös tutkijoiden erimielisyydestä asioiden laidasta, käytöstä poisto on aivan liian hidasta.
      Lapsi kasvaa naiseksi silläaikaa kun tutkijat kiistelee.

      Olen itse ollut laboratoriossa tekemässä määritystä ftalaatista 2004, jolloin oma tyttäreni oli viiden vanha. Professori sanoi, että epäillään näiden olevan hormonihäiritsijöitä. Nyt tyttäreni on 18 ja nyt tiedetään näin olevan, mutta ei ftalaatteja ole vieläkään kielletty. Sama tilanne parabeenien kanssa.
      Uskaltaisitko itse ottaa riskin?
      Ensimmäinen synteesi on tehty runsaat sata vuotta sitten. Tämä synteettisten tuoksujen ja aineiden tulo meidän iholle ja keholle on tapahtunut viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana ja on ihmiskunnan historiassa täysin uusi asia. Tulos on vielä näkemättä.
      ”Yleisimmät allergisoivat tuoksuaineet” lista ja sen tulkinta on iso vitsi matkalla yliherkkyyden ja allergian aiheuttajien tutkimuksessa.
      Politiikassakin nostetaan häly pikkuasiasta, että saadaan huomio suunnattua pois todellisista ongelmista.
      ”Vanhassa vara parempi”
      nimim. tuhansia vuosia käytössä olleet luonnonaineet takaisin käyttöön

  4. Hei hienoa, kiitos :).
    Asia on itselleni tuttua, MUTTA jälleen hieno saada uusia vinkkejä ja jollakin tavalla taas pysähtyä ajattelemaan, sillä ovat tuttuja juttuja juu, mutta….henkinen laiskuus välillä jurnuttaa.
    Kiitos JÄLLEEN Elisa tästäkin!

    Iloa ja pääsiäisen riemua kaikille!

    Reija

Kommentointi on suljettu.